przejdź do treści

Porębska poczta z nowym wejściem

9 Lutego 2021

Budynek należący do miasta - a będący w użytkowaniu Poczty Polskiej - zyskał właśnie nowe wejście. Co jeszcze zmieniło się pod adresem: Chopina 1?

Nadszarpnięte zębem czasu wejście do budynku przy ul. Chopina 1 - porębskiej siedziby Poczty Polskiej - zostało właśnie gruntownie przebudowane.

W jaki sposób? Wyłoniona w przetargu firma budowlana dokonała rozbiórki istniejących schodów wejściowych oraz podestu, które były w bardzo złym stanie technicznym. - Zagrażały bezpieczeństwu osób wchodzących do budynku poczty - mówi Barbara Czernik, inspektor budowlany. 

Schody z murkami w szlachetnym tynku

W miejsce rozebranych schodów wykonane zostały nowe, z kostki brukowej betonowej opartej na opornikach betonowych. - Nowy podest także wykonano w tej technologii, z kostki betonowej typu VISIO z mikrofazą. Dodatkowo na murkach wejściowych okalających schody położony został tynk szlachetny - podkreśla inspektor Czernik.     

Drewniane wahadłowe drzwi zastąpiono aluminiowymi

To jednak nie wszystko. Miasto zdecydowało o wymianie starych, drewnianych drzwi wejściowych. Zastąpiły je nowoczesne drzwi aluminiowe, przeszklone, z otwieraniem automatycznym na fotokomórkę. 

Nowe drzwi zaopatrzone są nad wejściem w kurtynę powietrzną z nagrzewnicą elektryczną. A co najważniejsze; dostosowano je do potrzeb osób niepełnosprawnych oraz poruszających się na wózkach inwalidzkich. - Stare drzwi wewnętrzne wahadłowe musiały zostać zlikwidowane z uwagi na dostępność osób niepełnosprawnych oraz możliwość ewakuacji z pomieszczeń poczty - wyjaśnia pani inspektor.

Nad wejściem wstawiono nowo okno

Wymieniono również stare drewniane okno nad wejściem do siedziby porębskiej Poczty Polskiej. Nowe jest z PCW, ma jednak ten sam ozdoby kształt - w górnej części wieńczy je koło. 

W wejściu do budynku wykonano także nowe tynki z płyt gipsowo-kartonowych. Ekipa budowlana zabezpieczyła w tym miejscu narożniki, pomalowała tynki, w wejściu wymieniła również lampy oświetleniowe.

Cała inwestycja kosztowała niemal 128 tys zł. Efekt jest jednak zdumiewający. - Jest teraz bezpiecznie i miło dla oka - podkreślają przedstawiciele Urzędu Miasta w Porębie. 

wejscie1  wejscie2

 

 

 

 

do góry